Anna Brolins tonfiskburkar på Camp Nou

Slå på tv:n ikväll. Förmodligen ser du då TV4-sportens Anna Brolin intervjua Messi, Puyol, Kaka eller någon annan av världsstjärnorna i VM. Ofta på spanska. När det blir någon minut över försöker hon klämma in ett snabbt träningspass, men det är svårt med ett så pass kringflackande jobb. För att nå sitt träningsmål har Anna tagit hjälp av en personlig tränare.

Under våren har TV4-sportens Anna Brolin synts i rutan på var och varannan allsvensk match. Däremellan har det även blivit några Superettan-matcher, för att inte tala om spanska höjarmatchen El classico. Just nu står fotbolls-VM i Sydafrika på schemat. Förra året var hon på resande fot hälften av årets dagar och att lyckas klämma in träning i schemat är svårt. Att dessutom lyckas få tag i någotsånär hälsosam mat är nästan ännu svårare.

I våras bestämde Anna sig. Hon skulle gå ner 9-10 kilo på två månader och till sin hjälp tog hon en personlig tränare, Camilla Börjeson. Tillsammans gjorde de en tränings- och matplan som skulle fungera i Annas vardag, vilket den också gör. Trots en hektisk vår med många matcher och mycket resor har Anna lyckats med sitt mål.
– Jag orkar mer och är starkare nu, berättar Anna, som tidigare har tränat väldigt mycket och hårt.
Hon har tävlat i både tennis och golf och som 19-åring tränade hon 10-12 timmar i veckan. Efter det bodde hon i Spanien i tre år och arbetade som golf- och aerobicinstruktör. Sport och träning har därmed i stort sett alltid varit en viktig del i Annas liv. De senaste åren har hon dock jobbat mer och mer och tränat mindre och mindre. Att vara på resande fot och få ihop många och långa arbetsdagar med träning såg ut att vara en omöjlig kombination, tills i våras.
– Jag brukar önska att få bo på ett hotell med gym, men det går inte alltid. Då är det bra ha några snabba träningspass som går att köra utan några redskap. Lite armhävningar, situps och burpees till exempel, säger Anna.
Under våren har det blivit ungefär fyra-fem träningspass i veckan, en del ihop med Camilla men även många pass på språng någonstans i världen.

I samband med fotbollsmatcher är det svårt att få tag på bra mat och det klassiska fotbollsmålet ”En grillad med bröd” är ofta det enda som finns. Det är bråttom och du behöver energi. Självklart stoppar man då i sig det som erbjuds. För att slippa det har Anna börjat ta med sig mat och mellanmål.
– Inför El classico köpte jag tonfiskburkar som jag och min fotografkollega åt i halvtid på Camp Nou. Det var lite pyssel i och med att jag fick stå och hälla ut tonfiskspad på toaletten först, säger Anna och skrattar.
Tonfisk går att ha med i den incheckade packningen, men att ha med nyttig mat i handbagaget under långa resdagar är svårt eftersom mycket omhändertas i tullen.
– En gång hade jag fixat med kesella som ett nyttigt mellanmål. Typiskt nog hann jag inte äta det innan det togs omhand i tullen. För att undvika det igen har jag numera ofta med mig bars.
Självklart blir det också många restaurangbesök och Anna som inte följer någon nitisk diet har några riktlinjer som hon brukar tänka på då.
– Jag försöker att välja fisk och att undvika vitt mjöl. Då mår jag mycket bättre.
Annas tränings- och kostplan är noggrann och målmedveten, men i den finns utrymme för ”lite fusk”.
– Jag tog en kanelbulle på en match häromdagen, annars försöker jag avstå från socker och vin.

I samband med stora mästerskap är det dessutom strikta förhållningsregler som komplicerar det hela ytterligare. Hela världen är i Sydafrika nu, utom det svenska landslaget då, och för Annas del innebär det jobb i stort sett dygnet runt. Hon punktmarkerar favorittippade Spanien och även om hon tycker att det är trist att Sverige inte är med så menar hon att det nu blir ett ”VM på riktigt”, sett ur hennes bevakningsperspektiv.
– Utan Sverige finns det mer tid och möjlighet att fokusera mer på de riktigt stora stjärnorna och de stora matcherna.
Att Anna skulle få det prestigefyllda uppdraget att rapportera från VM har varit klart sedan länge. Hon är specialiserad på fotboll och i och med att hon pratar spanska flytande ger det ingångar i många lag: Spanien, Argentina, Mexiko, Chile, Honduras och Paraguay. Spanska är ett gångbart språk i fotbollsvärlden och Annas intresse för sporten föddes just i Spanien.
– Jag blev fostrad till radiosporten och har alltid gillat sport. När jag bodde i Spanien växte mitt intresse för just fotboll och då kanske främst för internationell fotboll, berättar Anna.

FAKTA: Anna Brolin
Ålder: 30 år.
Familj: Mamma Agneta, pappa Gunnar, bror Carl och sambo Thomas.
Bor: I Stockholm.
Yrke: Programledare och reporter på TV4.
Intressen: Tennis, golf, skidåkning, surfing och musik.

CAMILLAS TIPS: Träningspass på resande fot

Pass 1
Upphopp 20 st
saxhopp 20 st
utfallsgång 20 st
x 3 varv

armhävningar 20
tricepspush på bänk 20
x 2 varv

Stjärnan 30 sek byt sida 30 sek
situps 30 sek
plankan 30 sek
x 3 varv

Pass 2
100 knäböj
100 situps
100 armhävningar
på tid:)

Pass 3 utomhus
10 boxjump på bänk
4 enbensböj /ben
sprint på 30 sek-1 min
10 armhävningar
10 tricepspush
10 burpees
3-5 varv

1 svar på ”Anna Brolins tonfiskburkar på Camp Nou”

Kommentarer är stängda.