På en våg i San Sebastián

Invånarna i San Sebastián, eller Donostia som är stadens baskiska namn, anser sig vara världens lyckligaste. Staden ligger oförskämt vackert vid Biscayabukten i norra Spanien och bjuder på en bra blandning av strandliv, stadspuls, god mat, fest och surfing, inte minst. Och det var nästan kärlek vid första ögonkastet.

Det var inte vilken kväll som helst. Det ösregnade och flygplatsen några mil utanför San Sebastián var helt öde. Prorroga var ett av de första spanska orden jag lärde mig och just den här kvällen var det ett väldigt viktigt ord: Förlängning. Att gå in till stan från flygplatsen var omöjligt och att få tag på en taxi var nästan ännu omöjligare. Samtliga taxichaufförer satt nämligen och följde VM-finalen mellan Spanien och Holland. Det var lika efter full tid och snart dags för förlängning.

Efter en lång väntan dök det äntligen upp en taxibil med radion på högsta volym och jag var helt övertygad att Spanien gjorde mål igen, igen och igen. Jag hann dock ur taxin och in framför tv:n innan Iniesta gjorde det avgörande målet som följdes av ett högt jubel. Innan taxichauffören lämnade av mig hann han berätta att San Sebastián är Spaniens vackraste stad och att det baskiska köket är Spaniens bästa.

Ösregnet följdes av strålande sol och sedan ösregn dagen efter och sedan sol igen. Stadens läge vid Biscayabukten och med Baskiens gröna berg alldeles inpå staden gör vädret ett aning instabilt. Under sommarmånaderna ligger dock temperaturen ganska stadigt strax över det behagliga 20-strecket och de svalkande regnskurarna är sköna.
Biscayabukten bjuder inte bara på regn utan även på vågor, bra surfvågor och kombinationen surfing och spanskalektioner lockar besökare från hela världen. Vid Playa de Zurriola, den ena av stadens tre stränder, är när tidvattnet bjuder in till surfing stundtals helt full av surfare.

Tidvattnet spelar stor roll och i jakt på bra surfvågor är tidschemat när det är hög- och lågvatten livsviktigt. Det skiljer upp till fyra meter mellan hög- och lågvatten och eftersom det är strandbryt spelar det stor roll för surfingen. Försök surfa vid fel tid och det är stört omöjligt medan det går att få både bra och förhållandevis enkla vågor när tiden är rätt. San Sebastián ligger tre mil från Biarritz, som kanske är traktens mest kända surfställe – också i Baskien men på den franska sidan.

Ett ord som jag snabbt lärde mig var pintxos, som motsvarar spanskans tapas och innebär smårätter i form av delikatesser av olika
slag. Pintxos är suveränt, både smakmässigt men även socialt. Varje kväll hade samtliga barer i staden dukat upp hela bardisken med smårätter av olika slag och en pintxosrunda med en godbit på varje bar var en utmärkt kvällssyssla. Gott och socialt.

San Sebastián var ursprungligen en liten fiskeby där invånarna försörjde sig på havet och det märks. Fisken och skaldjuren är enastående. Idag är staden dock mer än en fiskeby och de knappt 200 000 invånarna som anser sig vara Spaniens lyckligaste bor i en ministorstad som erbjuder en storstads puls i kombination med en småstads charm. I Parte Vieja, gamla stan, finns gott om små mysiga barer och lika sena som nätterna kan bli på stan lika tidigt är de första surfarna i vattnet vid Playa de Zurriola.

Jag föll för staden, maten och surfingen och förstår taxichauffören och alla de andra som talat om för mig hur lyckliga de är. En sak är säker: Hasta luego!

Lämna en kommentar