”All slags snö” i Argentière

UCPA:s koncept med ”all slags snö” blev inte riktigt så varierat som namnet antyder, men ingen i Argentière var besvikna över det. Eftersom det dumpade en knapp meter snö första natten blev det lössnö hela veckan.

UCPA:s skidresor är verkligen ”all inclusive” och när det gäller skidresor är det skönt eftersom totalsumman annars kan sticka iväg rejält. Det ingår inte bara bussresa, boende, helpension och liftkort i priset utan även skidutrustning och skidskola hela veckan. För den som är van att åka på egen hand med pistkartan i högsta hugg kan det verka krystat och lite halvjobbigt att behöva åka runt med 10 andra personer en hel vecka. Det är det inte, snarare tvärtom. Att låta en moniteur, eller skidguide, visa vägen till de bästa reporna och den orörda lössnön är helt fantastiskt, särskilt en vecka med massor av lössnö. Efter den så kallade harmoniseringen första dagen blev alla indelade i grupper beroende på teknisk nivå snarare än sociala önskemål. Argentière, som delar skidsystem med Chamonix, är enda orten där UCPA erbjuder kursen Ski toute neige, åkning på all slags snö. Där finns också många grupper för off pist och randonnée, samtidigt som du både kan vara nybörjare och köra bräda.
För att åka på Ski toute neige i Argentière måste du vara en ganska duktig skidåkare, men ingen expert. Det räcker att du är duktig på att åka i pist och vill utforska terrängen vid sidan om pisten lite grann. Sedan är det så klart bra att vara något sånär vältränad och att ha kört sin benböj, eftersom det är mycket åkning och lite vila. Fokus på skidåkning, offensiv skidåkning och därför är det de sanna skidentuasiasterna som åker på den här typen av resa. Det är tidig uppstigning, grötfrukost, snabb lunch med sig i ryggsäcken och långa skiddagar. På kvällen äter man gemensam middag och när några går vidare för en eller ett par öl stupar de flesta i säng tidigt.
Vår moniteur tog med gruppen på långa åk i lössnö på Les Grands Montets, efter en lång travers i Le Tour åkte vi ner på den schweiziska sidan, till Flégère och Brévent med avslutning på klassiska afterski-stället Chambre Neuf i Chamonix och när glaciären öppnade sista skiddagen fick vi oss ett långt och helt fantastiskt jobbigt åk i ganska tung lössnö på Les Grand Montets. Jag tror alla kände att ens skidåkning blev bättre, moniteuren fick oss alla att våga saker vi kanske inte skulle vågat utan honom. Säkerhetsnivån är dock hög och alla i Ski toute neige åker med lavinsändare, spade och sond och första åkdagen tränar vi på att söka efter personer i laviner. Som tur var behövde vi inte använda något av utrustningen i skarpt läge, mycket tack vare moniteuren som efter många års trogen tjänst i området kan sina ställen och sin snö.
UCPA står för Union Nationale des Centres Sportifs de Plein Air – fritt på svenska ”Riksförbundet för sport- och friluftscentra” och har en drygt 40-årig historia. Det är en ideell förening som stöds av den franska staten och har ett 80-tal center i Frankrike och i Västindien. Svenska UCPA-resor startade 1984 och har sedan dess haft över 150 000 resenärer. De flesta på resan till Argentière har åkt med UCPA flera gånger, några på över 15 resor. Resenärerna på UCPA:s resor är mellan 18 och 45 år och genomsnittet ligger på drygt 30 år. Alla med ett stort skidintresse och en vilja att åka mycket skidor på semestern. Stämningen var på topp hela veckan och resan innebär inte bara en möjlighet till fantastisk skidåkning utan även en möjlighet att lära känna personer med samma intresse som en själv.

FAKTA: UCPA
UCPA kan jämföras med svenska friluftsfrämjandet och är en ideell fransk organisation. Svenska UCPA är en privat resebyrå med enbart resor till franska UCPA-center.
Vinter: Les Arcs, Argentière, Chamonix, Flaine, Saint Sorlin, Serre Chevalier, Tignes, Val Thorens och Val d´Isère.
Sommar: Västindien och Frankrike med olika aktiviteter till exempel dykning, katamaran, surfing och vandring.
www.ucpa.se