Marina hugger i där det behövs

När Marina Sandbergs chef på Samhall föreslog henne praktik på Allfix var hon först tveksam.
– Jag funderade ett tag innan jag bestämde mig, berättar hon.
Marina tog steget och lämnade Samhall, något hon är glad över idag. Praktiken är nämligen på väg att övergå i en fast anställning.

På översta våningen i Allfix hus i Orsa står bokhylla efter bokhylla med tyger och gardiner. Ett tiotal gamla symaskiner står utspridda i rummet och på en strykbräda mitt i rummet ligger fyra halvfärdiga stolsdynor.
– Det här är min hörna och här trivs jag, säger Marina.
Allfix är precis vad det låter som, ett serviceföretag som pysslar med lite av varje såsom städning, trädgårdsarbete, gräsklippning och skoskottning hemma hos pensionärer. Men Allfix, som drivs av Arbetsmarknadsenheten i Orsa kommun, är mycket mer än så. På nedersta våningen ligger returbutiken, som tar emot saker som folk inte längre vill ha. I ”Martinas hörna” lagar de gamla symaskiner och syr gardiner och annat. Listan kan göras hur lång som helst.
– Jag gör lite av varje och det är kul. Arbetet här är nära min hemmiljö och jag lagar mat, diskar, tvättar, städar och donar här precis som jag gör hemma.

Martina kom till Samhall 2003. Innan dess hade hon borrat på ackord på en industri i Älvdalen, men tvingats ge upp. Axlarna höll inte. Marina var först tveksam till att börja på Samhall eftersom hon helst inte ville jobba mer inom industrin.
– Men jag provade och hamnade på packlinan, säger hon.
Efter en axeloperation och en lång tids sjukskrivning gick jobbet bättre. Hon trivdes på Samhall, inte minst för hennes fackliga engagemang och arbetet som förtroendevald.
– Tack vare det har jag fått gå många utbildningar, vilket verkligen är kul.
Efter sju år på Samhall började Marina känna sig överflödig, som hon själv uttrycker det, och hennes dåvarande chef föreslog en praktikplats på Allfix.
– Även om jag var tveksam innan jag bestämde mig så kändes det här helt rätt från början.
Redan andra dagen på praktiken fick hon en förfrågan om hon var intresserad av en fast anställning.
– Då kände jag att jag ville ta en dag i taget, men nu har jag kommit in i jobbet och det känns naturligt att fortsätta här.
Marina har stort förtroende för sin nuvarande chef, Jan-Ove ”Humpe” Holmberg.
– Vi har en öppen relation och pratar om allt, både bra och dåliga saker. Det tycker jag är viktigt.
Allfix har i dagsläget 14 anställda samt några personer som är verksamma inom olika projekt. Totalt är de drygt 20 personer på Allfix och de flesta har någon sorts funktionshinder.

När Marina var yngre drömde hon om att bli advokat, mest för att det krävs mycket studier och för att det är ett arbete där man får möta människor.
– Det blir nog inget med det, jag är för gammal, säger hon utan att låta ledsen.
Hon har fullt upp med annat och släktforskning är något som hon lägger mycket tid på.
– Jag har nått tillbaka till år 1450 och är nere i norra Skåne nu och rotar. Jag läser och letar i gamla böcker, något som kan vara nog så svårt eftersom de skrev så speciellt.
Marina är inte rädd att hugga i där det behövs. Hon har donat och röjt i Allfix-huset och för ett tag sedan var tillbringade hon en hel dag nere i källaren och städade och fixade i ordning.
– Min chef säger att jag är ett kap, mycket eftersom jag försöker vara självgående och tar tag i det som behövs. För ett tag sedan bakade jag semlor till hela gänget här, det var en riktig 5-1:a.
Det är inte bara arbetskamraterna som uppskattar Marinas arbetsvilja, utan många av de pensionärer som hon besöker regelbundet är tacksamma för hennes hjälp.
– Jag gör allt, putsar fönster, rensar öron på husdjur om det behövs eller byter dragkedjor i kläder. Fast det bästa är nog att jag tar mig tid, lyssnar på dem och ger lite tips och råd.
Jobbet på Allfix är betydligt mer omväxlande än något jobb Marina haft innan.
– Det är spännande och ger mer än att bara gå på packlinan dag ut och dag in.
Hon har kontakt med sina tidigare arbetskamrater på Samhall och är där då och då.
– Där finns många bokmalar och när vi fått in nya böcker hit är jag nere och ger dem lite inside-information, berättar hon.
Förutom böcker så är hemmet en stort intresse för Marina.
– Mitt hem är mitt slott. Jag bakar, syr, fixar i trädgården, städar och donar hemma. Dessutom tycker jag om att måla, det är rogivande.
Marina bor tillsammans med sin sambo i den gård hon är uppväxt i som ligger i Skattungbyn, en och en halv mil från Orsa.
– Med min 12-åriga dotter och hans två döttrar som är 11 och 13 år är alltid någonting på gång. Det är tur att jag har vår lillstuga som jag går ut i då och då för att få lite lugn och ro.

FAKTA: Marina Sandberg
Ålder: 48 år
Bor: I Skattungbyn, 1,5 mil från Orsa
Kom till Samhall: 2003
Familj: En dotter och två söner, sambo och hans två döttrar.
Jobbar som: Diversearbetare på Allfix, Orsa kommun
Fritidsintresse: Släktforskning, vara i naturen, svetsning, bilar, måla, mitt hem.