Matchdax – AIK:s tränare Mikael Stahre

AIK hakar på topplagen och efter 2-0-segern mot Häcken senast ligger laget fyra i tabellen, bara en ”trepoängare” från serieledning. Nye tränaren Mikael Stahre har därmed fått lite arbetsro.

– Det är klart att det är bättre att vinna matcher än att förlora dem. Vi har lyckats vinna fem av åtta matcher och det är klart godkänt, säger han.
I dag är det derbydags och AIK möter Djurgården på Råsunda. Det är säsongens andra derby för AIK, men det är derbypremiär på hemmaplan. Matchen mellan Brommapojkarna och AIK spelades på Grimsta IP inför drygt 6 000 åskådare.
Hur känns det inför ditt första ”riktiga” derby som AIK-tränare?
– Det kommer säkert att vara ögonblick i samband med matchen då känslan under korta sekunder är ”fan vad häftigt”. Men samtidigt som derbyn är speciella för alla AIK:are är mitt fokus exakt detsamma som inför alla matcher: Att vinna matchen.
Dagens derby är det hundrade mötet mellan AIK och Djurgården. Förutom tre poäng står ära och mycket prestige på spel.
Hur viktigt är det att vinna derbyn?
– Poängen är lika mycket värd på Vångavallen som på Råsunda, säger AIK-tränaren som alltså inte har glömt den snöpliga förlusten borta mot Trelleborg i förrförra omgången.
AIK vann däremot det jämna derbyt mot Brommapojkarna efter att ha petat in segermålet i matchens absoluta slutskede.
Blir det en ”lättare” derbymatch nu mot ett Djurgården som ligger långt ner i tabellen?
– Inga allsvenska matcher är lätta. Djurgården är alltid Djurgården och mötena oss emellan brukar vara jättesvåra. Jag hoppas och tror dock att vi är skickliga nog att vinna.
AIK spelar ”hemma” trots att laget är bortalag, hur skönt är det?
– Det är ingen nackdel. Även om vi får sitta i bortalagets bås så är planen, omklädningsrummen och lukten hemmaplan.
Hur laddar ni inför ett derby och hur är känslan i laget?
– Vi laddar inte annorlunda oavsett om vi möter ett gult, ett blått eller ett rött lag. Känslan, ja även om många av spelarna har varit med ett tag och är vana vid derbyn så känns det att något speciellt är på gång inför ett derby.
Det har surrats om AIK:s dåliga ekonomi efter delårsrapporten som släpptes nyligen. Klubben gick back 7,9 miljoner, hur påverkar det dig?
– Självklart är jag medveten om den tuffa ekonomiska situationen men jag som tränare måste ha fullt fokus på att förbereda laget inför matcherna.