Jesper Tjäder: ”Mer än dubbelt så stort”

17-årige Jesper Tjäder slog igenom med buller och bång efter att Jon Olsson hittat honom på Youtube och låtit honom hoppa i sitt gigantiska hopp i tv-serien Jon Olsson – life upside down.
– Precis innan hoppet var jag ganska nervös även om det inte syntes i tv. Det hoppet var var mer än dubbelt så stort än de jag hade hoppat i förut, säger Jesper Tjäder såhär i efterhand.

Det blev Jespers genombrott. Från att ha varit en vanlig jibber som åkte mycket skidor och filmade ihop med sina polare i Åre fick sponsorerna upp ögonen. Det har gått fort och han har knappt själv hunnit inse vad som har hänt sedan den där dagen med Jon.
– Det var en sjuk känsla. Jag hade i stort sett bara åkt i Åre tidigare och sett upp till Jon. Nu var jag helt plötsligt där med honom och skulle filma i ett stort hopp med helikopter och allt, berättar Jesper.
Jon hittade Jesper på nätet. 17-åringen från Östersund har alltid åkt mycket skidor och när han var 8 år började han hoppa i sin hemmabacke. Han började göra trick. Och snurra. Den senaste vintern hängde Jesper mycket i Åre och filmade ihop med sin bror och de la ut filmerna på Youtube, Freeride och överallt. Det gav resultat. Jon Olsson såg filmerna, insåg att den där Jesper hoppade bättre än vad Jon själv gjorde som 15–16-åring och bjöd in honom till en filmning med Field Productions i norska Juvas. Om han var lika bra i verkligheten som på internet? Ja. Bättre till och med. Och Jon hyllade honom efteråt med orden ”Jesper var minst lika bra som oss eller nästan bättre.”

Efter Jespers foto shoot hos Jon har sponsorerna börjat höra av sig. Något som har förenklat skidåkarlivet för Jesper, som till vardags går på Vintersportgymnasiet i Kiruna.
– Under vintersäsongen blir det mycket tävlingar, i allt möjligt, rail, big air och slopestyle. Jag åker skidor så ofta jag kan och tävlar massor. Dessutom blir det en och annan filminspelning. Jesper Tjäder är en av åkarna i Field Productions åttonde film Being there och han har fint sällskap av bland annat Tom Wallisch, PK Hunter, Henrik Windstedt, Aksel Lund Svindal och Jonsson.
– Det var riktigt coolt att filma med dem. Många av dem är ju mina idoler, säger Jesper Tjäder.
Det har gått fort för 17-åringen, som visserligen fortfarande hoppar i den video med högst betyg någonsin på Freeride men att han skulle bli utsedd till årets rookie under skidfilmsfestivalen IF3 i Montréal trodde han inte.
– Det är lätt min största merit.

Nyligen var Jesper Tjäder en av två svenskar som tog sig vidare till final när King Of Style avgjordes på Stockholm Stadion. Det var säsongens första riktigt tävling och Jesper ser fram emot många stora tävlingar både den här säsongen och kommande.
– Om fem år hoppas jag att jag åker skidor varje dag och att jag utvecklats mycket. Jag vill göra allt, filma och köra mycket tävlingar. Det tror jag att jag kommer att göra. Hoppas det, säger Jesper Tjäder, som fortfarande är en vanlig jibber. Skillnaden nu är att han bytt ut brorsan mot PK Hunter och Henrik Windstedt.

Jesper Tjäder
Kommer från: Östersund
Bor: I Kiruna.
Ålder: 17 år.
Gillar: Alla extremsporter, inlines, skateboard och downhill till exempel.
Jespers tips: Åk mycket skidor, mer än alla andra. Och leta massa trick och försök göra dem.